Oedeem- en oncologische therapie

Type text here

Oedeem is wanneer u te maken hebt met een abnormale ophoping van lichaamsvocht in het weefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Enkele veel voorkomende vormen van oedeem:

 

  • lymfoedeem, verstoring van het lymfesysteem door operatie of bestraling;
  • veneus oedeem, als gevolg van trombose, spataderen of operatie van bloedvaten;
  • traumatisch oedeem, bijvoorbeeld na een ongeval
  • lipoedeem is een chronische onevenwichtige stapeling van vetcellen.

Voorkom toename oedeemklachten

Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen. De gespecialiseerde fysiotherapeut legt in een persoonlijk gesprek de insteek en opzet van de behandeling aan u uit.

 

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit oedeemtherapie die de volgende onderdelen bevat: manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, compressietherapie en bewegings- en ademhalingsoefeningen.

 

In een aantal gevallen zal de oedeemfysiotherapeut gebruik maken van een Compressie-apparaat om Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) Therapie toe te passen.

Wat mag u van de behandeling verwachten

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. In het begin is de behandeling intensief en frequent, waarna dit minder wordt.

 

De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

 

Aan het einde van de behandelperiode meet de oedeemtherapeut vaak een therapeutisch-elastische kous bij u aan om het verkregen resultaat te behouden.

De behandelingsmethoden zijn

  • Compressietherapie: om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren kunnen bandages gebruikt worden en soms is het nodig om een therapeutische-elastische kous te dragen.
     
  • Manuele lymfedrainage: een massagetechniek ter stimulering van de afvoer van lymfevocht.
     
  • Oefentherapie: oefeningen gericht op mobiliteit, kracht, stimulering van niet-aangedane lymfevaten en conditietraining.
     
  • Ademtherapie: specifieke ademhalingsoefeningen zijn een stimulans voor de afvoer van lymfevocht.
     
  • Voorlichting: over de behandeling en de gevolgen van de behandeling, huidverzorging, voeding, preventie van oedeem, lymfepress aanschaf en zelfhulp.
     
  • Lymfetaping: een specifieke tapetechniek, die de circulatie in de huid kan verbeteren en de lymfeafvoer kan bevorderen. Tevens kan deze tape ingezet worden ter mobilisering van huid en littekens.
  • Fascia therapie volgens de methode van Willie Fourie. Deze fysiotherapeut uit Zuid-Afrika, is wereldwijd actief in het wetenschappelijk netwerk over bindweefsel en fascia. Fascia is een soort bindweefsel dat als een dunmazig web alle structuren in het lichaam met elkaar in verbinding brengt. Als er door een operatie, een trauma of door radiotherapie een beschadiging van de fascia ontstaat dan kan dit als gevolg hebben dat er littekens, pijn, bewegingsbeperkingen en oedeem ontstaan.

Met fascia therapie kan de therapeut de fasciastructuren oprekken, bewegen en masseren. Hierdoor verbetert de beweeglijkheid, de doorbloeding, is er verlichting van pijn en wordt het lymfe beter afgevoerd.

 

Fasciatherapie kan gebruikt worden bij therapeutische behandelen van oedeem, fibrose(verhard weefsel), littekens en bewegingsbeperkingen.

Oncologische therapie

Oncologiefysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf, of ten gevolge van de behandeling van de kanker. Verschillende problemen van de kanker of de betreffende behandelingen kunnen zijn: pijn, huidveranderingen, stijfheid van de gewrichten en spieren, lymfoedeem, conditieverlies en vermoeidheid.

 

Bij ons krijgt u in een vertrouwde omgeving een individuele behandeling. Bij voldoende herstel kunt u kiezen voor groepsbehandelingen elders of weer uw eigen sportactiviteiten hervatten.

 

Als u het gevoel hebt geen controle meer te hebben over het lijf, de pijn en de vermoeidheid, en als het hoofd continu bezig is, dan kan een fysiotherapeut gespecialiseerd in de psychosomatiek u helpen om weer controle te krijgen.

 

Wij zijn aangesloten bij (PONZ) Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer

Oedeemtherapie nodig? Of heeft u vragen hierover?
Bel dan met ons op 079 - 33 14 293 en vraag naar Magda.