mindfulness

8-12-19

Start Mindfulness Cursus januari 2020

In januari starten wij weer met een mindfulness cursus. De cursus is acht opeenvolgende woensdagavonden. 

Heb je behoefte aan meer rust en ontspanning in je hoofd, dan is deze cursus misschien wel iets voor jou. 

Voor meer informatie kan je ons bellen of mailen. Even vragen naar Magda of Brigit. 

Of meld je gewoon aan en laat je verrassen door het effect wat mindfulness kan hebben op je leven. De kosten zijn 225 euro.

Hartelijke groeten, 

Magda en Brigit. 

 

JUBILARESSE BIJ FYSIOPALENSTEIN

Afgelopen zaterdag hebben we een verassingsfeestdag georganiseerd voor Debby, omdat ze 25 jaar werkzaam is bij onze praktijk.

We zijn gestart met een overheerlijke lunch in de Bles in Stompwijk. Aldaar hebben we een hilarische theaterworkshop gedaan en vervolgens zijn we op het water gaan uitwaaien. We hebben op een platte schuit, al zingend,  gevaren door de mooie poldernatuur van Stompwijk naar Vlietland in Leidschendam.

Deze leuke feestdag hebben we afgesloten met een prachtig diner in de Sniep in Zoetermeer.

We hopen dat we nog lange tijd met Debby mogen samenwerken.

Hoe verzekert u zich in 2020?

Dit is de tijd van het jaar dat uw de nieuwe zorgpolis voor 2020 ontvangt. Uiterlijk 12 november moet u deze ontvangen hebben. Het is heel belangrijk om te bekijken of uw ziektekostenverzekering nog voldoet aan uw wensen. Op www.defysiotherapeut.com of op www.fysiovergoedingen.nl of www.zorgverzekeringwijzer.nl kunt u uw polis vergelijken met andere polissen. 

 

Fysiotherapie wordt ook in 2020 met name vergoed uit de aanvullende verzekering. Bij sommige aandoeningen, zoals claudicatio intermittens en artrose heup en knie wordt een beperkt aantal behandelingen fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed. Bij andere chronische aandoeningen wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed. Deze aandoeningen staan op de chronische lijst fysiotherapie of te wel de lijst Borst. 

 

Wij hebben inmiddels alle contracten met de diverse zorgverzekeraars ondertekend. U kunt dus altijd bij ons terecht!

 

 

 

mindfulness

7-10-2019

Mindfulness cursus

Op woensdag 30 oktober starten wij weer met een mindfulness cursus. De cursus is acht opeenvolgende woensdagavonden.

We beginnen om 19.00 uur en eindigen om 20.30 uur. De kosten zijn 225 euro.

Heb je behoefte aan meer rust en ontspanning in je hoofd, dan is deze cursus misschien wel iets voor jou.

Voor meer informatie kan je ons bellen of mailen

Of meld je gewoon aan en laat je verrassen door het effect wat mindfulness kan hebben op je leven.

Hartelijke groeten,

Magda en Brigit.

 
Mindfulness

27 aug. 2019

Mindfulness

Hallo Allemaal,
 
Eind oktober gaan we op woensdagavond in de praktijk starten met een training mindfulness.
Inmiddels hebben we de training al meerdere malen succesvol doorlopen en we hopen ook dit najaar met een leuke nieuwe club te starten.
Heeft u interesse? Lees dan de informatie op de website en neem contact met ons op.
 
Groetjes, Brigit en Magda

 

Magda en Debby zijn dinsdag 2 juli naar een interessante lezing geweest: “Pre- en postoperatieve fysiotherapie bij grote buikoperaties en littekenbreuken”.

Fysiotherapie voor en na een zware operatie is zinvol. Uit onderzoek is gebleken dat hoe fitter u een operatie ingaat hoe beter het herstel zal verlopen.

Voor de operatie kan de fysiotherapeut u helpen met het opbouwen van uw conditie, het versterken van spieren en het aanleren van de juiste ademhaling. Verder kan het zinvol zijn om het lopen met krukken of andere hulpmiddelen alvast te oefenen en het in en uit bed stappen door te nemen.

Na de operatie kan de fysiotherapeut u begeleiden in de revalidatie waarbij de transfers, de opbouw van spierkracht, stabiliteit en conditie belangrijke aandachtspunten zullen zijn.

Wilt u hier meer over weten?

Neem dan contact met ons op!

Water drinken

Gemiddeld drinken wij zo’n vijf glazen water per dag, omgerekend een liter. Het Voedingscentrum raadt echter zeven tot tien glazen water aan, maar dit haalt slechts 15 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit een watertest van zorgverzekeraar Menzis onder tienduizend mensen.

Onderzoek water drinken

De helft van de ondervraagden was ervan overtuigd goed bezig te zijn, maar dronk dagelijks twee glazen water te weinig. Ruim een derde vergeet simpelweg om genoeg water te drinken. 9 procent drinkt bewust minder omdat ze anders te vaak naar het toilet moeten. Het grootste deel van de ondervraagden vindt overigens dat er meer watertappunten moeten komen op openbare plekken.

Waarom water drinken?

Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Het is nodig om wat u aan vocht verliest aan te vullen. U houdt de vochtbalans het best op peil door voldoende te drinken. Water drinken is nodig om voedingsstoffen op te nemen, afvalstoffen te lozen en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast is voldoende vocht cruciaal voor onze hersenen. Die bestaan voor 75 procent uit water. Wanneer u te weinig water drinkt en de vochtbalans in uw hersenen niet op peil is, kunt u allerlei klachten ervaren. Denk aan hoofdpijn, weinig concentratie, slecht slapen en bij ernstige uitdroging leidt dit tot verwardheid. ,,U kunt water ook prima afwisselen met thee of koffie zonder suiker, als u maar aan die 1,5 tot 2 liter vocht per dag komt,” aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.

Tips om meer water te drinken

Om u te helpen met het drinken van voldoende water, geven wij u hier onze beste tips:

Als u wakker wordt na een nacht slaap, heeft uw lichaam urenlang geen vocht binnen gehad. Wel is er water uit uw lichaam onttrokken, bijvoorbeeld door zweet. Voeg het waterniveau weer aan door de dag meteen te starten met een glas water. Als uw lichaam (bijvoorbeeld na het volgen van deze tips) gewend is om meer water te drinken, kunt u de dag starten met twee of drie glazen water.

Een waterflesje meenemen naar school, werk of in de auto kan helpen om dagelijks vaker te drinken. Bijna 40 procent doet dit overigens al, bleek uit de watertest. Onder jongeren tot 30 jaar drinkt zelfs de helft dagelijks uit een eigen waterfles. Hoewel kraanwater veruit de favoriet blijft, kiezen jongeren twee keer zo vaak voor water met een smaakje dan 40-plussers. Het Voedingscentrum juicht deze trend toe, maar waarschuwt op de website ook voor de bacteriën die kunnen groeien in waterflesjes. Ze adviseert om de flesjes, inclusief dop, elke dag te spoelen met afwasmiddel.  

Maak een gewoonte van water drinken. Begin de dag bijvoorbeeld altijd met een glas water en spreek met uzelf af te dat u voor iedere maaltijd een groot glas water drinkt. Na een tijdje bent u er helemaal aan gewend en haalt u die 2 liter met gemak.

Na een tijdje kan water beginnen te vervelen, waardoor u geen zin heeft om er iedere dag twee liter van te drinken. Om het makkelijker vol te houden kunt u fruit of groente aan uw water toevoegen. U kunt eindeloos variëren dus probeer zelf wat uw favoriet is. Munt, citroen en komkommer is bijvoorbeeld een lekkere combinatie.

Oefentherapie arthrose heup en knie in de basisverzekering.

Het is inmiddels al ruim een jaar ingevoerd. Toch nog even een reminder, omdat veel mensen het nog niet blijken te weten.

De oefentherapie bij arthrose aan de heup of knie kunt u vergoed krijgen uit de basisverzekering. Het gaat om 12 medisch noodzakelijke behandelingen die u gedurende een jaar kunt benutten. Vraag uw zorgverzekeraar of en hoe u in aanmerking komt voor deze behandelingen.

Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer

Op 14 mei hebben Markwin en Magda een overleg in de praktijk gehad met het netwerk PONZ. PONZ is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten, diëtistergotherapeut en psycholoog in Zoetermeer met als specialisatie oncologie.

 

Met meerdere disciplines is er 4 maal per jaar een overleg en is er in de dagelijkse praktijk onderling veel samenwerking met als doel om de oncologische patiënt in Zoetermeer,en omstreken, zo goed mogelijk te begeleiden.

 

Voor nadere informatie zie website: www.ponzoetermeer.nl 

Blended Fysiotherapie

Nekpijn of schouderpijn?

Weten wat u heeft, wat u mag verwachten van het herstel, hoe lang het gaat duren en hoe u het beste er mee kan omgaan; dit zijn vragen die we met blended fysiotherapie nog beter kunnen beantwoorden. Blended fysiotherapie is de normale fysiotherapie met het gebruik van een app, speciaal ontwikkelt voor de ondersteuning van mensen met nek en schouderpijn. De app geeft advies over de klachten door filmpjes en tekst en helpt bij het uitvoeren van de oefeningen. 

Markwin doet mee aan dit onderzoek naar het gebruik van deze app bij mensen met nek en schouderklachten. Het gebruik van de app is voor patienten bij FysioPalenstein gratis. In de korte tijd dat de app gebruikt wordt zijn patienten hier enthousiast over en helpt het daadwerkelijk in het doen van huiswerkoefeningen en het toepassen van de adviezen gegeven door de fysiotherapeut.  

Interesse in blended fysiotherapie en meedoen met dit onderzoek? Neem dan contact op. 

Tip tegen vermoeidheid

Debby heeft 8 en 9 mei de cursus “update heupregio” gevolgd.  Een goede tip uit deze cursus willen we graag met u delen:

 

Na lang staan, wandelen of joggen kunt u de vermoeidheid uit uw rug, heupen, knieën en/of enkels laten verdwijnen door even 1 tot 3 minuten te bungelen. 

 

U gaat hiervoor thuis of buiten op een tafel zitten en laat rustig uw benen heen en weer zwaaien (zie bijgevoegd filmpje)

 

10 mei 2019

Mindfulness

Deze week hebben wij onze zesde training gegeven van onze mindfulnesstraining. Het thema was deze week gedachten, vastzitten in het verleden of leven in het heden. Vaak hebben we negatieve gedachten over het verleden, en over ons zelf. Aan de training van deze week is een liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie gekoppeld. Een meditatie waarin je zowel jezelf, als mensen die je dierbaarzijn en ook mensen waar je moeite mee hebt vriendelijkheid toewenst. Een meditatie die best lastig is want mensen waar we moeite mee hebben met vriendelijkheid bejegenen, blijkt lastig te zijn. Toch zou de wereld er mooier uit zien als we daartoe in staat zijn. Heb je interesse in onze mindfulnesstraining die wij, Magda en Brigit, met veel plezier geven, neem dan contact met ons op. We zijn van plan om in het najaar weer een training van 8 weken te geven

Hartelijk dank

Wij willen u graag hartelijk bedanken voor het invullen van de beoordelingslijst na uw behandeling bij ons in de praktijk. Maar liefst 172 tevreden clienten hebben de vragenlijst ingevuld, met een algemene beoordeling van 8.9. 

Review beoordeling waardering effect

Fascie therapie

Fascia zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel met elkaar verbindt. Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel.

Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel ten gevolge van een blessure, operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking of zelfs benauwdheid.

Met behulp van fascia-technieken worden de verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.

Deze behandelmethode wordt ook in onze praktijk toegepast. Het is uitermate geschikt voor borstkankerpatiënten die klachten hebben van lymfoedeem, pijn en/of stijfheid in de schouder, arm, nek en rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en de fibrosering na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld.

14 maart 2019

Weer naar buiten

 

Met het mooie weer gaan veel mensen weer wandelen, fietsen en tuinieren. Dit is gezond voor lichaam en geest. Alleen na een winter binnen zitten is het verstandig dit met beleid op te bouwen. Liever een paar keer kort dan 1 keer te lang. Dit om spier- en gewrichtsklachten te voorkomen. 

Lekker bewegen

 

Mocht u toch klachten ervaren maak dan een afspraak bij ons. Wij kunnen u begeleiden om met plezier en een gezond lijf in beweging te komen.

 
claudicatio etalage benen looptraining

Looptraining bij etalage benen

Weet u dat u bij ons in de praktijk gesuperviseerde looptraining kunt krijgen wanneer er bij u sprake is van “ etalage benen” ?

 

Wat zijn etalage benen eigenlijk? Wanneer de slagaders in uw benen een beetje verstopt zijn geraakt, bijvoorbeeld door aderverkalking, dan krijgen uw spieren onvoldoende zuurstof wanneer u loopt. Dan krijgt u na een stukje lopen pijn in een of twee benen. Die pijn zorgt ervoor dat u even stil moet gaan staan. En wanneer u even stilstaat dan zakt de pijn weer af en kan u weer een stukje verder lopen. Vandaar ook de naam etalage benen, want dat doet u wanneer u bijvoorbeeld in de stad naar de etalages aan het kijken bent.

 

Looptraining op de loopband helpt u om steeds een stukje verder te lopen zodat u minder vaak hoeft stil te staan, en dat voelt fijn.

 

Voor deze looptraining heeft u een verwijzing nodig van de vaatchirurg.

 

Nieuwe cursus in april.

We starten 03 april 2019 weer met een nieuwe training mindfulness.

De training zal plaatsvinden op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur en het zijn in totaal 8 bijeenkomsten.

Als u interesse heeft, neem dan voor 01 maart 2019 contact met Brigit of Magda op.

 

Samenschatkaart Mijn positieve gezondheid bewegen

Actiever worden en blijven

Bewegen is goed, juist als het uw lijf niet meer wilt. Wachten tot het ijs dik genoeg is of het mooie weer weer is begonnen is niet raadzaam. Begin vandaag nog.

 

In de Samenschatkaart staan veel activiteiten in Zoetermeer waar u vandaag nog mee kan beginnen. Samen of alleen en gratis of voor weinig geld. Maak contact met anderen en kom in beweging. Kijk op de kaart en kijk wat voor u werkt. 

 
Hielpijn shock wave hielspoor

Hielpijn

Voor het behandelen van hielpijn is shockwave bewezen effectief gebleken.


Met shockwavetherapie worden geluidsimpulsen met het 'pistool’ direct gericht op de plek waar de klachten zich uiten. Deze prikkelen het aangedane weefsel en zetten een versnelde genezingsreactie in gang. Wanneer deze methode effectief is, zijn gemiddeld 4 tot 8 behandelingen voldoende.

❗️ Wij zien shockwave als een onderdeel van de behandeling naast; informeren, mobiliseren, oefentherapie etc. Daarom ook GEEN extra kosten❗️

Voor meer informatie kunt u gerust met de praktijk bellen of mailen.

 

Leven in het nu!

Eind december 2018 hebben we de mindfulness training, na 8 bijeenkomsten, succesvol afgesloten.

Onze gemotiveerde en enthousiaste deelnemers waren bij de eindevaluatie erg tevreden. 

Zij hebben voor 2019 nieuwe inzichten en genoeg na te lezen en/of te oefenen om het leven, zoals het is, volledig te ervaren.

 

Nieuwsgierig? En heb je ook interesse in een training mindfulness?

Kijk dan even verder op de website en neem contact op met Brigit of Magda.

 

Mijn Positieve Gezondheid Chronische Pijn

Mijn Positieve Gezondheid in 2019

Wat kan je in 2019 doen om zelf de baas te blijven over jouw gezondheid? Uit onderzoek van Machteld Huber blijkt dat gezondheid veel meer is dan alleen de af- of aanwezigheid van ziekte. Positieve gezondheid wordt gezien als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. 

 

Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.

 

Breng jouw positieve gezondheid in kaart door de test in te vullen. Uit de test blijkt vaak dat je zelf al veel kan doen om je gezondheid positief te beïnvloeden. 

 

Wij helpen je graag bij het zelf de regie te voeren voor een betekenisvol leven in 2019. 

 

28-11-2018

Uw zorgverzekering 2019

Dit is de tijd van het jaar om te bekijken of uw ziektekostenverzekering nog voldoet aan uw wensen. Als het goed is heeft u uw nieuwe polis inmiddels ontvangen. Op www.defysiotherapeut.com of op www.fysiovergoedingen.nl of www.zorgverzekeringwijzer.nl kunt u uw polis vergelijken met andere polissen. 

 

Wij hebben inmiddels alle contracten met de diverse zorgverzekeraars ondertekend. U kunt dus altijd bij ons terecht!

 

Fysiotherapie wordt ook in 2019 alleen vergoed uit de aanvullende verzekering. Bij sommige aandoeningen wordt vanaf de 21ste behandeling, fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed. Deze aandoeningen staan op de chronische lijst fysiotherapie of te wel de lijst Borst.

 
mindfulness cursus ontspannen stress

Mindfulness cursus

Zaterdag 1 december alweer de vierde keer van de mindfulnesstraining. Magda en ik ( Brigit ) zijn druk met de voorbereidingen voor de training, want iedere bijeenkomst heeft een ander thema.

Zou je ook meer rust en ontspanning willen ervaren in je leven, in het voorjaar van 2019, starten wij weer een training. Je kunt meer informatie vinden over onze training op onze website. Of je kan ons ook bellen voor meer informatie.

 

 

 

Kwaliteit fysiotherapie

Aan de studie

Kwaliteit is essentieel, daarom volgen wij het hele jaar door cursussen. Afgelopen zaterdag, 13 oktober hadden we met alle collega's een workshop van Lukas van Belkum. In ons vak zijn we specialist, maar hoe gebruik je een website, gebruik je reviews en maak je het bezoek aan onze praktijk nog prettiger. We hebben weer een heleboel geleerd en kunnen aan de slag.

Blended care rugpijn

Wetenschappelijk onderzoek naar rugpijn

Fysiotherapie bij lage rugpijn werkt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Werkt fysiotherapie ondersteunt door een app nog beter? Dat wordt onderzocht in het e-exercise onderzoek. De tweede patient is al zo vriendelijk geweest om mee te werken. En daarom heeft Markwin die aan dit onderzoek meewerkt, een tweede e-exercise mok gekregen. 

 

Mindfulness Training

We starten 2 november 2018 weer met een training mindfulness. Het gaat plaatsvinden op zaterdag ochtend van 9:30 tot 11:00 en het zijn 8 bijeenkomsten. Als u interesse heeft, neem dan even contact met ons op. 

Psychosomatische Fysiotherapie helpt bij spanningsklachten.

Langdurige pijn of andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld suikerziekte, maken je gevoeliger voor een depressie. De eerste tekenen van een depressie, angststoornis of overbelasting zoals burnout zijn vaak lichamelijk. Het hoofd en het lijf werken nauw met elkaar samen en beinvloeden elkaar, juist als het niet goed gaat. De psychosomatisch fysiotherapeut is specialist daar waar hoofd en lijf tegen elkaar inwerken. Ook met hoofd en lijf in beweging komen? Neem contact op. 

 

 

World Confederation for Physical Therapy

Wereldwijd is de fysiotherapie georganiseerd in de WCPT. De lidverenigingen Physical Therapy in Mental Health, heeft onderstaande infographics gepubliceerd. Wat valt hierin op? Veel mensen met psychische aanndoeningen bewegen veel te weinig en lopen hierdoor gezondheidsschade op. En, bewegen helpt juist bij het verminderen van psychische en lichamelijke klachten. De oproep is, ga meer bewegen! Lukt dat niet, laat je dan begeleiden door een fysiotherapeut, of een specialistisch fysiotherapeut

angst, pijn, depressie, mindfulness, running therapy, Angst, depressie, spanningsklachten, running therapy, pijn, mindfulness

Nieuwe foto's

Afgelopen zaterdag 23 juni hebben we onze lachspieren hard laten werken voor nieuwe foto's op de website. Stefan Segers de fotograaf ging vlot te werk, waardoor de kramp in de kaakspieren achterwege bleef. 

Nieuwe heup, knie en schouder

Dinsdag 5 juni heeft Debby de cursus "Postoperatieve revalidatie na een gewrichtsprothese van de heup, knie en schouder" gevolgd. Zij is weer helemaal bijgepraat over de diverse operatietechnieken en het belang van een goede revalidatie!

Wilt u hier meer over weten kunt u contact met ons opnemen.

Humanitas Zoetermeer op bezoek

Positieve Gezondheid

Zaterdag, 2 juni 2018

Als fysiotherapeuten vinden we het belangrijk om goed contact te hebben met vrijwilligers die op diverse manieren wat willen betekenen voor anderen. Wij zijn blij met het bezoek van de groep vrijwillgers van Humanitas aan onze praktijk. We hebben het gehad over Positieve Gezondheid. Hoe krijg je en houd je controle over jouw gezondheid? Daar kunnen de vrijwillgers van Humanitas u bij helpen. En als toch professionele ondersteuning nodig is, dan helpen wij graag

Review beoordeling kwaliteit

5 april 2018

Hartelijk dank voor uw beoordeling op Qualiview

In 2017 hebben 128 patienten de moeite genomen om ons te beoordelen. Hartelijk dank voor deze beoordeling, het helpt ons om nog beter te worden. En natuurlijk hartelijk dank voor de 8.9, een heel mooi cijfer.

FysioPalenstein op televisie

Op SBS6 zondag 26 oktober om 12:30

Fysiotherapeutisch Centrum Palenstein is te zien in het programma Mijn Lichaam Mijn Zorg. De opname is bij ons in de praktijk opgenomen en gaat over de Psychosomatische Fysiotherapie. Onze collega Markwin van Veelen is in het tweede deel van de bijdrage te zien. Vaak blijven mensen met klachten die niet medisch verklaard kunnen worden, hier lang mee doorlopen, terwijl de psychosomatisch fysiotherapeut u hiermee kan helpen.

De klachten uiten zich in:

 • extreme vermoeidheid
 • niet kunnen ontspannen
 • druk op borst,
 • benauwdheid
 • aanhoudende nek, rug en bekkenklachten
 • vaak lusteloosheid,
 • slecht slapen,
 • onzekerheid
 • moeite met concentreren
 • somber zijn
 • veel piekeren. 

De psychosomatisch fysiotherapeut is een specialistisch fysiotherapeut die na een 3-jarig Mastertraject juist deze mensen kan helpen. 

Meer informatie over aandoeningen

Kijkt u ook eens op de site van onze beroepsvereniging voor meer informatie over aandoeningen.